elinize yapışan bir hamur yoğurdum ve neredeyse 1 saat mayalanmasını bekledim ne mi koydum bakınız :)
· 7 su bardağı un
· Yarım paket yaş maya
· 1 tatlı kaşığı şeker
· 3,5 su bardağı su (yaklaşık olarak)
· 1,5 tatlı kaşığı tuz
· 1 su bardağı ezilmiş haşhaş (hazır satılıyor, bulamazsanız haşhaşı yağsız teflonda kavurun ve robotta yağı iyice çıkana kadar çekin.)
· Yarım su bardağı sıvı yağ
· Dilerseniz haşhaşın içine dövülmüş cevizde koyabilirsiniz.
· 1 adet yumurta (üzeri için)
Bir kase içerisinde mayayı ve şekeri ılık su ile eriterek 5 dakika kadar bekletelim.Hamur kabına unu ve tuzu koyarak mayamızı da ekleyelim ılık su ile yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuralım. Üzerini örterek mayalanmasını bekleyelim.İstenirse fırınlarda satılan hamurlarla da yapılabilir.
hamur mayalandıktan sonra 4 parçaya ayırıyoruz her birini elimizi bolca sıvıyağlayıp büyütüyoruz.elimizle bol sıvıyağla genişlettiğimiz hamura haşhaş ve ceviz koyuyoruz.Ben ezilmiş yağı çıkmış haşhaş aldım aktardan. Bizim buraların kültüründe haşhaş olmadığından zor buldum ve en fazla 2 defa kullanılmalık haşhaşa 10 TL. verdim artık hataydan getirtmem mi gerekecek bilmem..
yani böyle oluyor
haşhaşlanmış 4 parçayı üst üste koyup 3-4 cm genişliğinde kesiyoruz sonra resimde görüldüğü gibi burarak tepsimize yerleştiriyoruz. Ben yuvarlak tepsi kullandım ama kare fırın tepsiside olur.
Ama unutmayın hemen fırına vermiyoruz 15-20 dk. da tepside kabarmasını bekliyoruz. Bu arada pişmeden servis edeceğiniz büyüklükte kesmeyi ihmal etmeyin...Şööyle puf puf olunca 180 derece önceden ısıtılmış fırında (üzerine yumurta sarısı sürmeyi unutmayın) altı üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Not: İsterseniz haşhaşı tek kullanabilirsiz, isterseniz ceviz,isterseniz biraz şeker, isterseniz pekmezle haşhaş karışımı da yapabilirsiniz..
Kaynak Elif ATALAR..
9 yorum:
haşhaşlı çöreği çok severim. hatta haşhaş ezmesiniz kaşıkla bile yeriz biz annemle. resimler çok güzel görünüyor ellerinize sağlık :)
teşekkürler Meral
ohhhh mis gibi kokuyor buralar :) ellerine saglik
ben de çok yapmak istiyorum bundan ama beceremem diye korkuyorum
denemek istedim senin tarifin süper
Yumuşacık çok iştah açıcı! :) Geçen Emetten haşhaş getirmiştim bende.. henüz yapmadım senin tariften yapayım inşaAllah. ;) Ellerine sağlık!
deneyin yav bakalım iyi anlatabilmişmiyim
annnaaaaammm... ne severim ben bunuuuu... Ben haşhaşı alırım yeter ki gel de yap şundan bana, ben üşenirim yaaa :))
Ezme haşhaş Çorumunki haaaarika ...
Nefiss en sevdiğim lezzetlerden kendileri ellerine sağlık :)
Nefis görünüyor,bir hayli de emekli,ellerin dert görmesin,sevgiler...
Yorum Gönder