çiçek2

5 Eylül 2013 Perşembe

HAŞHAŞLI ÇÖREK

ben eksik kalmıyım haşhaşlı çörek yapıyım dedim. İyikide demişim tamda orjinali gibi oldu söylemesi ayıp :)
                                       
elinize yapışan bir hamur yoğurdum ve neredeyse 1 saat mayalanmasını bekledim ne mi koydum bakınız :)
·         7 su bardağı un
·         Yarım paket yaş maya
·         1 tatlı kaşığı şeker
·         3,5 su bardağı su (yaklaşık olarak)
·         1,5 tatlı kaşığı tuz
·         1 su bardağı ezilmiş haşhaş (hazır satılıyor, bulamazsanız haşhaşı yağsız teflonda kavurun ve robotta yağı iyice çıkana kadar çekin.)
·         Yarım su bardağı sıvı yağ
·         Dilerseniz haşhaşın içine dövülmüş cevizde koyabilirsiniz.
·         1 adet yumurta (üzeri için)

Bir kase içerisinde mayayı ve şekeri ılık su ile eriterek 5 dakika kadar bekletelim.Hamur kabına unu ve tuzu koyarak mayamızı da ekleyelim ılık su ile yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuralım. Üzerini örterek mayalanmasını bekleyelim.İstenirse fırınlarda satılan hamurlarla da yapılabilir.
hamur mayalandıktan sonra 4 parçaya ayırıyoruz her birini elimizi bolca sıvıyağlayıp büyütüyoruz.


elimizle bol sıvıyağla genişlettiğimiz hamura haşhaş ve ceviz koyuyoruz.Ben ezilmiş yağı çıkmış haşhaş aldım aktardan. Bizim buraların kültüründe haşhaş olmadığından zor buldum ve en fazla 2 defa kullanılmalık haşhaşa 10 TL. verdim artık hataydan getirtmem mi gerekecek bilmem..


 yani böyle oluyor

haşhaşlanmış 4 parçayı üst üste koyup 3-4 cm genişliğinde kesiyoruz sonra resimde görüldüğü gibi burarak tepsimize yerleştiriyoruz. Ben yuvarlak tepsi kullandım ama kare fırın tepsiside olur.
Ama unutmayın hemen fırına vermiyoruz 15-20 dk. da tepside kabarmasını bekliyoruz. Bu arada pişmeden servis edeceğiniz büyüklükte kesmeyi ihmal etmeyin...Şööyle puf puf olunca 180 derece önceden ısıtılmış fırında (üzerine yumurta sarısı sürmeyi unutmayın) altı üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Not: İsterseniz haşhaşı tek kullanabilirsiz, isterseniz ceviz,isterseniz biraz şeker, isterseniz pekmezle haşhaş karışımı da yapabilirsiniz..
 Afiyetler olsun canlarım...
Kaynak Elif ATALAR..

9 yorum:

buğday taneleri dedi ki...

haşhaşlı çöreği çok severim. hatta haşhaş ezmesiniz kaşıkla bile yeriz biz annemle. resimler çok güzel görünüyor ellerinize sağlık :)

meri dedi ki...

teşekkürler Meral

GüzelGül dedi ki...

ohhhh mis gibi kokuyor buralar :) ellerine saglik

MAVİANNE dedi ki...

ben de çok yapmak istiyorum bundan ama beceremem diye korkuyorum
denemek istedim senin tarifin süper

Adsız dedi ki...

Yumuşacık çok iştah açıcı! :) Geçen Emetten haşhaş getirmiştim bende.. henüz yapmadım senin tariften yapayım inşaAllah. ;) Ellerine sağlık!

meri dedi ki...

deneyin yav bakalım iyi anlatabilmişmiyim

Banuca dedi ki...

annnaaaaammm... ne severim ben bunuuuu... Ben haşhaşı alırım yeter ki gel de yap şundan bana, ben üşenirim yaaa :))
Ezme haşhaş Çorumunki haaaarika ...

Unknown dedi ki...

Nefiss en sevdiğim lezzetlerden kendileri ellerine sağlık :)

Hayatcemresi dedi ki...

Nefis görünüyor,bir hayli de emekli,ellerin dert görmesin,sevgiler...