çiçek2

26 Eylül 2013 Perşembe

KIŞ HAZIRLIKLARI






bende blok arkadaşlarımdan geri kalmıyım kış hazırlıkları yapıyım dedim :) çok şükür biraz bişeyler yaptım. Yeterli mi aslaaa... :) sevgilinin dediği gibi kıtlık mı var?  Şaka bi yana elimin altında hazırda yiyecekler olması kolaylık geliyor bana her ne kadar hazırlık aşamasında yorgunluktan potoslama iş yapsamda ( yine eşimin tespiti ) ..
Hafta sonu mutfaktan çıkamadım
*Turşu
*Reçel
*Zaguda ( yeşil zeytin salamurası.. çekmeyi unuttum )
*Kahvaltılık ezme
*Melemenlik
*Sade domates konservesi...
*Dondurucuya fasülye

BEYAZ LAHANA TURŞUSU

*Bir top beyaz lahana
*2 baş sarmısak
*6-7 havuç
*2 demet maydanoz
*2 şişe sirke (ben elma kullandım )
*ince tuz
*su
*2 elma
*Bir avuç nohut ( ben haşlamadım )
* Bir paket limon tuzu
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*1 tatlı kaşığı şeker
YAPILIŞI:
Ben lahanayı haşlamadan çiğden yaptım. Lahanalar ayıklanıp, doğranıp,yıkanır. Turşu kabımın ( her şeyi camda seviyorum ) en altına nohut ve dilimlenmiş elmaları koydum. Lahanaları aralarına sarmısak,havuç koyarak bastıra bastıra dizdim. Tuzlu su yapıp üstünü geçecek kadar doldurdum. Limon tuzunu, Maydanozunu,sıvıyağını,sirkesini,şekeri koyup kapattım.

NOT: Resimlerde gördüğünüz gibi bazılarını konserve gibi ters çevirdim. Çünkü onlara sıcak tuzlu su koydum.

AYVA REÇELİ

*2 kg ayva
*2,5 kg şeker
* 2 adet limon

YAPILIŞI:

Akşamdan soyup dilimlediğim ayvaları en alta koyup üzerine şekeri döküp tencerede sabaha kadar beklettim. Sabah 3 su bardağı su döktüm 1-2 kaynayınca şöyle bi karıştırdım. Normal ateşte kaynatıyorum. Sonra rengi dönüp meyveleri pişince tabağa alıp soğuttum biraz katılayınca limon suyunu ilave ettim. Böylece 20-30 dk pişti altını kapattım ılıkken kavanoza döküp, soğuyunca ağzını kapattım..

DONDURUCUYA FASÜLYE:  Fasülyeleri yıkayıp, süzüp, poşetleyip kaldırıyoruz..

KAYVALTILIK EZME:

*6 kg kırmızı etli biber
* 4 kg domates
*4-5 adet patlıcan
*1 baş sarmısaktan 2-3 tane eksik
*1 su bardağı ceviz veya kavrulmuş fındık
*1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
*1/2 y. kaşığı karabiber
*1 paket yedibahar veya çemenotu veya evden kimyon kekik vs. kafanıza göre
*1 y. kaşığı nane
*1,5 y. kaşığı tuz
*1 su bardağı sıvı yağ
*1 tatlı kaşığı şeker
YAPILIŞI:

Tohumlarından temizlenen ve yıkanan biberler kaynar suda haşlanır.Patlıcanlarda soyulup biberlerle haşlanır. Süzgeçe alınıp kabukları soyulur.İnce ince doğranır ben robotta çevirdim. Büyükçe bir tençereye konulur.Kabukları soyulan domateslerde robottan geçirilip yukarıdaki diğer bütün malzemelerle tencereye konulup iyice pişirilir. Pişen sos tenceredeyken blenderle ezilir. Sıcak sıcak kavanozlara koyulur ve iyice silinip sıkıştırılır.Akşamdan sabaha üzerleri örtülerek ve ters çevrilerek bekletilir. Sonra çok ışık almayan bir yerde sonlarının gelmesini beklerler :)

MELEMENLİK :

*10 kg domates
*2-3 kg yeşil biber
*1 su bardağı sıvıyağ
*1,5 y. kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Kabuları soyulan ve robotta parçalanan domatesler ve yine tohumlarından temizlenen, doğranan biberler büyüçe tencereye konur. İyice pişilir. Yağı, tuzu konur. Sıcakken kavanozlara dökülüp ters çevrilir. Bunu blenderde ezmiyorum.

DOMATES KONSERVESİ

Yukarıdaki melemenlikten biberi çıkartın diğer herşey aynı.. Bunu sade yapmamın sebebi yemek diplerine hazırlık...

Bu kadar işten sonra soğuk bi erik, böğürtlen kompostosunu da hak ettim dimi..(şalgamsuyu şişeleri)

ALLAH sağlıkla yemek nasip etsin, bereketini versin, konu komşuyla paylaşmak cömertliğini versin. Yakında evlenecek yeğenimede çeyiz olsun benden :)

Sevgilerimle canlar...

16 yorum:

resim defterimm dedi ki...

Ellerinize sağlık (◡‿◡✿)

Gamze Ersöz dedi ki...

Ellerinize sağlık, kış boyunca afiyetle tüketin :)

selda nın mutfak defteri dedi ki...

ellerine sağlık canım afiyetle tüketmen dileğiyle...sevgiler,

yolcu dedi ki...

Bazen ben de nohut, fasulye gibi zor pişen şeyleri boş zamanlarımda haşlayıp buzdolabının buzluğuna koyuyorum. Kolaylık oluyor. :)

oya taşkın dedi ki...

Kış hazırlıklarınızı bitirmişsiniz maşallah,Ellerinize sağlık banada beklerim sevgilerimle :))

tatesal dedi ki...

Afiyet olsun sağlıkla huzurla tüketin canımcım...

Büşra Kahveci dedi ki...

oo kış için hazırlıkklar yapılmaya baslanmıs :)

Banuca dedi ki...

Vaaayyy... Hatun neler yapmıış...
E hani yufkalar, erişteler,peynirler filan ? :))))

selma tamer dedi ki...

lahana turşusunda aklım kaldı elıne sağlık

Saadet Yamak dedi ki...

turşuları gördüm sabahtan beri yorum yazacağım elim değmedi bir türlü! çok severim lahana turşusunu. ellerine sağlık kış hazırlıkların ne kadar iyi olmuş. Allah ağız tadıyla yemeyi nassip etsin.. bakarsın Trabzon otobüslerine atlar gelirim barbunya yemeğe! :))

Saadet Yamak dedi ki...

Arkadaşım iki şişe ne o meyva suyumu çok güzel görünüyor?

hayalotobusu meral dedi ki...

ellerinize sağlık :) bir haftadır annem de aynı durumda, ben çalıştığım için paçayı kurtarıyorum ama kardeşimi yakaladı maalesef :))

meri dedi ki...

kızlarrr gözünüz mü kaldı ne hiç atmayan kapaklar birkaç tane attı :)

Ahşap zamanı dedi ki...

Ellerinize sağlık hepsi harika olmuş Allah sağlıkla huzurla yemek nasip etsin sevgiler :)

Büşra Kahveci dedi ki...

Ellerine sağlık canım

sarımutfak-hande dedi ki...

dileklerine katılıyorum allah kış boyu yemek nasip etsin ellerine sağlık canım